ABIP.pl logo

prowadzony przez:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej


BIP > Komunikat



„Przygotowanie i wydawanie jednodaniowych posiłków świadczeniobiorcom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowi Mazowieckiej w terminie od 01.10.

272.11.2022                                  Ostrów Mazowiecka, dn. 18.07.2022r.

Zaproszenie do składania ofert
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowi Mazowieckiej,
zwany dalej Zamawiającym,
zaprasza do złożenia oferty w sprawie wykonania:

„Przygotowanie i wydawanie jednodaniowych posiłków świadczeniobiorcom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowi Mazowieckiej w terminie od 01.10.2022 do 31.12.2022”

I. Opis przedmiotu zamówienia:

1.      Przedmiotem zamówienia na usługę społeczną jest usługa przygotowania i wydawania jednodaniowych posiłków świadczeniobiorcom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostrowi Mazowieckiej.

2.      Na posiłek składa się:

1) treściwa zupa, o gramaturze co najmniej 450 mililitrów, z mięsną lub białkową wkładką, o gramaturze co najmniej 100g, oraz pieczywem o gramaturze co najmniej 50g.

lub

2) danie składające się z mięsa lub ryby lub podrobów, o gramaturze co najmniej 100g, ziemniaków, kaszy lub ryżu, o gramaturze co najmniej 200g, sosu lub zasmażki oraz surówki, o gramaturze co najmniej 120g.

3.      Usługa obejmuje przygotowanie, wydanie na wynos lub umożliwienie spożycia na miejscu, posiłku o wartości kalorycznej co najmniej 1000 kcal osobom skierowanym przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowi Mazowieckiej w dniach od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych.

4.      Za dni świąteczne oraz soboty niedziele, Wykonawca zobowiązany będzie wydać posiłek, o którym mowa w pkt. 2 i 3 w ilości odpowiadającej ilości dni świątecznych oraz sobót i niedziel, w dni przypadające bezpośrednio przed dniami świątecznymi oraz sobotami i niedzielami. Za dni, o których mowa powyżej, Wykonawca może wydać suchy prowiant odpowiadający wartością kaloryczną oraz zróżnicowaniem zawartości opisowi posiłku z pkt. 2.

5.      Przewidywana średnia ilość posiłków do przygotowania i wydania dziennie: 100, w tym ok. 80 na wynos. Posiłki wydawane na wynos będą wydawane w pojemnikach do tego przystosowanych, zapewnionych przez Wykonawcę wraz z adekwatnymi do posiłku sztućcami jednorazowymi. Zarówno pojemniki jak i sztućce muszą być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktów z żywnością.

6.      Posiłki muszą uwzględniać obecność pełnowartościowego białka (mięso, jaj, ryby) z dodatkiem warzyw lub owoców z uwzględnieniem sezonowości, produkty zbożowe, podroby, masło, śmietana i inne tłuszcze, suche nasiona strączkowe, być urozmaicone zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, pod względem organoleptycznym oraz sporządzane ze świeżych produktów, posiadających aktualne terminy ważności.

7.      Zamawiający wymaga aby wydawane posiłki były świeże, bez zanieczyszczeń oraz bez obcych zapachów z ograniczoną ilością substancji dodatkowych (konserwujących, zagęszczających, barwiących i sztucznie aromatyzowanych). Wyklucza się posiłki typu fast-food oraz dania przygotowywane z proszku.

8.      Posiłki i prowiant powinny być wydawane w sposób estetyczny.

9.      Szczegółowe zasady kierowania osób uprawnionych do korzystania z posiłków określone zostaną w umowie.

10.  Przygotowanie i wydawanie posiłków odbywać się będzie w Miejskiej Kuchni prowadzonej w części pomieszczeń na parterze budynku przy ul. 3 Maja 57 w Ostrowi Mazowieckiej, przystosowanych do prowadzenia działalności gastronomicznej.

11.  Wykonawca wyposaży Kuchnię w niezbędny sprzęt AGD tj. chłodnie, kotły, piece, zmywarki,

urządzenia wielofunkcyjne itp., zlewy, baterie zlewowe, meble kuchenne, drobny sprzęt kuchenny i naczynia oraz wyposażenie sali jadalnej w stoły i odpowiednią ilość krzeseł do możliwości jednoczesnego korzystania przez 20 osób. Koszty wyposażenia nie mogą być pokryte z dotacji na realizację niniejszego zadania. Sprzęt stanowi własność Wykonawcy.

12.  Wykonawca zobowiązany jest świadczyć przedmiotową usługę zgodnie z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących:

a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń),

b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie),

c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów),

d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych).

13.  Wymaga się aby produkty objęte niniejszym zamówieniem spełniały wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.).

14.  Lokal zostanie użyczony Wykonawcy nieopłatnie na czas i potrzeby zadania. Wykonawca, bez uzgodnienia z Burmistrzem Miasta Ostrów Mazowiecka, nie może wykorzystywać użyczonego lokalu do celów niebędących częścią realizowanego zadania publicznego, w tym w szczególności do prowadzenia działalności zarobkowej. Wykonawca odpowiedzialny będzie za utrzymanie lokalu w stanie technicznym i wizualnym w stanie niepogorszonym niż w dniu użyczenia, poza wynikającym z normalnego użytkowania.

15.  Wykonawca odpowiedzialny będzie za utrzymanie porządku w przekazanym w użyczenie lokalu, w tym zakup niezbędnych środków czystości i zapewnienie osób, które za utrzymanie porządku będą odpowiedzialne.

16.  Wykonawca będzie ponosił koszty eksploatacyjne, w tym energia elektryczna, ogrzewanie i woda.

17.  Zamawiający ma prawo do zmniejszenia lub zwiększenia ilości posiłków zleconych do wydania. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia jedynie za faktycznie wydane posiłki w danym miesiącu. Podstawą wypłaty będą listy odbioru uprawnionych świadczeniobiorców.

18.  Wydawanie posiłków odbywać się będzie w godzinach: 11:00-15:00 lub w innych uzgodnionych z Zamawiającym.

19.  Nie dopuszcza się wydawania posiłku innej osobie niż Świadczeniobiorca Zamawiającego bez upoważnienia  do odbioru posiłku potwierdzonego przez pracownika Zamawiającego.

20.  Wykonawca nie może wydawać Świadczeniobiorcom Zamawiającego równowartości posiłku w gotówce.

21.  Wykonawca zobowiązany jest do ochrony danych osobowych  Świadczeniobiorców Zamawiającego, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

22.  Personel Wykonawcy musi uwzględniać specyficzne cechy Świadczeniobiorców Zamawiającego i w związku z tym wykazywać się empatią w stosunku do nich.

23.  Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia, na każde żądanie Zamawiającego, tabel kaloryczności serwowanych posiłków oraz wykazy stosowanych do przygotowywania posiłków, produktów i surowców wraz z nazwami producentów, w terminie 2 dni od wezwania.

24.  Informacje na temat osób uprawnionych do korzystania z przygotowywanych i wydawanych posiłków przekaże Wykonawcy Zamawiający.

25.  Co do zasady listy uprawnionych będą przekazywane Wykonawcy przez Zamawiającego pisemnie, dopuszcza się jednak możliwość telefonicznego zgłoszenia osoby uprawnionej do korzystania z posiłku z dniem zgłoszenia.

26.  Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznego poinformowania wyznaczonego pracownika MOPS o niezgłaszaniu się i/ lub braku odbioru posiłku przez Świadczeniobiorcę Zamawiającego. Zamawiający podejmuje decyzję o utrzymaniu bądź uchyleniu decyzji przyznającej świadczenie w formie posiłku.

27.  Zamawiający ma prawo do kontroli realizacji usług świadczonych przez Wykonawcę, w szczególności:

1)      czy posiłki wydawane są osobom uprawnionym,

2)      czy jakość i ilość posiłków jest zgodna z warunkami zamówienia.

28.  Wykonawca zapewni osobom realizującym przedmiot zamówienia, w sytuacjach określonych w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2207).

29.  Rozliczenie pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą odbywać się będzie co najmniej raz w miesiącu.

30.  Płatność będzie dokonywana przelewem na konto Wykonawcy, w terminie 14 dni od daty doręczenia Zamawiającemu faktury/ rachunku/ noty księgowej wystawionych poprawnie pod względem formalnym i rachunkowym. Wykonawca w rozliczeniu dostarczy zestawienie imienne obejmujące dane osób uprawnionych oraz ilość wydanych posiłków. Prawidłowo wystawiona faktura/ rachunek/ nota musi zawierać następujące dane Zamawiającego:

Nabywca:

Miasto Ostrów Mazowiecka

ul. 3 Maja 66

07-300 Ostrów Mazowiecka

NIP: 759- 162-50-88

Odbiorca:

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej

ul. Warchalskiego 3

07-300 Ostrów Mazowiecka

31.  Wykonawca przez cały okres realizacji umowy ma obowiązek być ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą niż 10.000,00 zł (wartość kontraktowa i deliktowa w sumie). Na potwierdzenie posiadania ubezpieczenia, najpóźniej w dniu rozpoczęcia świadczenia usługi Wykonawca przedstawi aktualną polisę w wymaganym zakresie. Jeżeli polisa nie będzie obejmowała całego okresu świadczenia usług kolejne polisy przedstawiane będą co najmniej następnego dnia po zakończeniu poprzedniej.

32.  W trakcie realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca musi zapewnić stały kontakt telefoniczny, w godzinach pracy Zamawiającego z upoważnionym pracownikiem Wykonawcy.

33.  Zamawiający zastrzega sobie prawo nadzoru i kontroli nad realizacją przedmiotu zamówienia oraz pozostałych zobowiązań wynikających z przyszłej umowy (projekt umowy stanowi załącznik  nr 3 do niniejszego zaproszenia do składania ofert), która zostanie zawarta z wybranym Wykonawcą. Wybrany Wykonawca będzie zobowiązany do prowadzenia dokumentacji określonej w umowie, a także udostępniania Zamawiającemu bądź osobom upoważnionym przez Zamawiającego wszelkiej dokumentacji pozwalającej na stwierdzenie prawidłowości realizacji umowy.

Uwaga!

Ze względu na specyfikę zamówienia ilość posiłków wskazana w niniejszym zaproszeniu jest uśredniona, przyjęta w celu porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym Zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację posiłków w ilościach podanych w zapytaniu.

Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany (zwiększenia/ zmniejszenia) ilości posiłków. Zamawiający zapłaci za faktycznie  zrealizowane posiłki.

34.  Wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom oraz podania nazw (firm) podwykonawców. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność wobec Zamawiającego i osób trzecich za usługi wykonane przez podwykonawców. Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, że będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia. Jeżeli Wykonawca polega na wiedzy i doświadczeniu innego podmiotu, podmiot ten musi być podwykonawcą tej części realizacji zamówienia, dla której Wykonawca polega na jego wiedzy i doświadczeniu.

II.        Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełnienia tych warunków:

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy,  którzy spełniają łącznie następujące warunki:

1)      posiadają wiedzę i doświadczenie w realizacji przedmiotu zamówienia.

Warunek będzie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności Wykonawcy jest krótszy niż 3 lata- to w tym okresie wykonywał następujące usługi, o których mowa w zaproszeniu do składania ofert, poprzez: przygotowanie i wydanie co najmniej 1000 posiłków a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy niż 3 lata- to w tym okresie. Na potwierdzenie spełniania niniejszego warunku konieczne jest przedstawienie złożenie oświadczenia zgodnego z załącznikiem nr 2 do niniejszego zaproszenia do składania ofert,

2)      dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.

Warunek będzie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że:

- dysponuje/ będzie dysponował odpowiednim personelem wyznaczonym do realizacji usług posiadającym bieżące przeszkolenie z zakresu BHP, higieny żywienia a także aktualne orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych, tj. co najmniej  2 osobami, w tym co najmniej  to kucharz/ kucharka z przygotowaniem i/lub doświadczeniem niezbędnym do wykonywania usług w zakresie niniejszego zamówienia. Na potwierdzenie spełniania niniejszego warunku niezbędne jest przedstawienie oświadczenia, zgodnego z treścią załącznika nr 2 do niniejszego zaproszenia do składania ofert – wykaz osób.

oraz

3)      dysponuje/ będzie dysponował niezbędnym do zrealizowania przedmiotu zamówienia wyposażeniem. Na potwierdzenie spełniania niniejszego warunku niezbędne jest przedstawienie oświadczenia, zgodnego z  załącznikiem nr 2 do niniejszego zaproszenia do składania ofert.

3.  Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia muszą wykazać, że warunki udziału w postępowaniu określone przez Zamawiającego spełniają łącznie, z tym, że żaden z Wykonawców nie może podlegać wykluczeniu.

4. W przypadku zmiany przepisów prawa, określających wymagania w zakresie przygotowania zawodowego osób wykonujących usługi, wymaganego przy świadczeniu usług będących przedmiotem niniejszego zamówienia, Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić świadczenie tych usług przez kadrę spełniającą zmienione wymogi.

 

III.     Opis sposobu przygotowania oferty oraz miejsce i termin składania oferty:

 

1. Ofertę należy złożyć na formularzu stanowiącym Załącznik nr 1 do niniejszego zapytania;

2. Ofertę należy sporządzić w języku polskim, czytelnym, w jednym egzemplarzu, podpisaną przez osobę upoważnioną do reprezentowania Oferenta;

3. Oferta powinna zawierać cenę brutto za wykonanie całego zamówienia wyrażoną w PLN oraz cenę brutto 1 posiłku dla 1 osoby. Cena powinna zawierać wszystkie koszty związane z realizacją zamówienia.

4.  Oferty można przesyłać na adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, ul. Warchalskiego 3, 07-300 Ostrów Mazowiecka (z dopiskiem „Kuchnia Miejska”) w terminie do 26.07.2022 r. do godz. 16.00. Ofertę można dostarczyć również za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: sekretariat@mopsostrowmaz.pl lub osobiście.

 

IV.       Dokumenty, które będą wymagane przez zamawiającego, od Oferenta:

 

1.    Oświadczenie Oferenta o spełnieniu warunków określonych w pkt II.

2.    Wykaz osób biorących udział w realizacji zamówienia, wraz z opisem ich kwalifikacji i doświadczenia w kontekście przedmiotu zamówienia.

3. Kryteria oceny ofert:

1) najniższa cena - 80%. Kryterium cena oceniane będzie na podstawie ilorazu najniższej ceny brutto  1 posiłku dla 1 osoby  spośród przedstawionych oraz ceny przedstawionej przez danego Oferenta i pomnożonego przez 80.

2) doświadczenie - 20%. Kryterium doświadczenie oceniane na podstawie ilości przygotowanych i wydanych posiłków w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, obliczone według wzoru:

          Dn

D = ------------ x 20 pkt

           Db

gdzie:

D – liczba punktów przyznanych ofercie Wykonawcy,

Dn – największa ilość przygotowanych i wydanych posiłków w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, spośród ofert nieodrzuconych,

Db – ilość przygotowanych i wydanych posiłków w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert wskazana w ofercie badanej (ocenianej),

20 pkt – waga kryterium.

 

4.  Osobą uprawnioną do kontaktów z Oferentami jest:

Pani: Lidia Runo, adres e-mail: l.runo@mopsostrowmaz.pl

5. Informacje dotyczące zawierania umowy:

Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający wyśle do wybranego wykonawcy umowę w sprawie zamówienia.

 

…………………………………….

(Dyrektor)

W załączeniu:

1. Wzór formularza oferty.

2. Wzór oświadczenia.

Zamawiający dokona wyboru oferty Oferenta, w oparciu o analizę wszystkich kryteriów oceny ofert.

Niniejsze zaproszenie do składania ofert nie stanowi zobowiązania Zamawiającego do zawarcia umowy.

Zamawiający zastrzega sobie prawo do unieważnienia postępowania bez podania przyczyn.


Pobierz aplikację do wyświetlania załączników: Pobierz aplikację Acrobat Reader - dokumenty pdf

strzałka do góry